RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

28.5.2017. | Веронаука » Такмичења и фестивали

Девето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2017.

Девето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2017.

Одбор за просвету и културу Епархије браничевске девету годину заредом реализује циклус такмичења у познавању Православног катихизиса за ученике седмог и осмог разреда.

Услед традиционално великог интересовања ученика, најпре су реализована школска такмичења, након којих су пласирани ученици узели учешће у следећем, општинском, нивоу такмичења. Општинска такмичења су реализована следећим редоследом:

Девето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2017.

Такмичења су реализована у оним школама чији су директори показали посебну жељу да буду наши домаћини, што је допринело радосној атмосфери која већ дуги низ година краси ова такмичења.

Ученици који су се такмичили истакли су се способношћу да прецизно и јасно изразе своје литургијско искуство, а својим одговорима и посвећеношћу показали су да садржаји Православног катихизиса за њих представљају и вербално одгонетање тајне живота.

У Цркви Светог Петра и Павла, у Коларима, у Недељу слепог (28.05.), окупили су се учесници епархијског такмичења, заједно са својим наставницима и тамошњом литургијском заједницом, најпре како би служили Свету Литургију. Славље се, на позив свештеника о. Бобана Ристића наставило и на послужењу, током кога су ученици из различитих крајева наше епархије имали прилику да се ближе упознају.

Девето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2017.

Добродошлица је уприличена и у Основној школи „Илија Милосављевић Коларац“. Такмичење је почело у 10h и 45min. Слободно можемо рећи да су ученици бриљирали.

Током трајања такмичења директор школе Наташа Савић пожелела је срдачну добродошлицу присутним вероучитељима и истакла да је њено задовољство још веће, зато што постоји одлична сарадња са тамошњим свештеником и са вероучитељем. Епархијски координатор протођакон Златко Матић захвалио се директору, истакавши да је задовољство обострано и уручио пригодан поклон у име ОПК.   

Девето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2017.

Након завршетка такмичарског дела, уследило је вишечасовно дружење ученика и њихових вероучитеља. За то време, комисија је прегледала радове ученика. Ученици су са нестрпљењем ишчекивали резултате такмичења. Коначно, на самом крају, протођакон Златко Матић прочитао је имена десет најбоље пласираних ученика у седмом и у осмом разреду. Свим такмичарима уручен је најновији број црквеног часописа Браничевски весник. Ученици који су се посебно истакли својим резултатима награђени су различитим књигама богословског садржаја, које ће им, надамо се, помоћи да развију свој таленат.

Данијела Клаћ, вероучитељ