RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

6.10.2013. | Веронаука » Прославе

Завршна прослава поводом јубилеја Миланског едикта

Централна прослава Миланског едикта, Ниш 2013.У Епархији пожаревачко-браничевској током читаве 2013. године, низом културних догађаја (научни симпосион, изложба графика, фестивал уметничких радова ученика који похађају верску наставу, итд) обележен је јубилеј хиљаду и седам стотина година од доношења Миланског едикта. „У историји света и човечанства постоје догађаји које можемо назвати граничним, а под тим подразумевамо да они обележавају епохе, тако да се историја дели на ону пре и ону после тих конкретних догађања. Један од таквих догађаја представља доношење Миланског едикта“, рекао је епископ пожаревачко-браничевски Игнатије приликом отварања фебруарског симпосиона Црква пре и после Миланског едикта, који је одржан у Пожаревцу.

Централна прослава Миланског едикта, Ниш 2013.Као што је познато, завршна прослава Миланског едикта у православном свету одржана је у Нишу, 6. октобра 2013. године. Литургијом у Цркви светих цара Константина и царице Јелене, началствовао је Његова Свесветост цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј, а саслуживали су патријарски и архиепископи осталих помесних православних Цркава, као и епископи наше помесне патријаршије, заједно са свештенством и верним народом. Процене су да је учешће у Литургији узело око петнаест хиљада верних. Верни народ Пожаревачко-браничевске епархије, предвођен својим Епископом и свештенством, узео је, такође, учешће на овом сабрању (према грубим проценама, у Нишу је било око 1000 верника из наше епархије). Посебно истичемо и чињеницу да је Одбор за просвету и културу преко својих вероучитеља организовао четири аутобуса ученика средњих школа, који су, тога јутра, заједно са својим вероучитељима, искористили прилику да учествују на овако узвишеном догађају.

Прослави су присуствовали представници Римокатоличке Цркве, затим делагација државног врха Републике Србије, коју су предводили председник државе, премијер и остали чланови Владе, а присуствовали су и представници других хришћанских конфесија, држава у региону, као и других религијских заједница.

Централна прослава Миланског едикта, Ниш 2013.

Данијела Клаћ, вероучитељ