RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

14.6.2014. | Веронаука » Састанци

Годишњи састанак вероучитеља Браничевске епархије, Смедерево, 2014.

У суботу, 14. јуна 2014, у Смедереву, у Цркви у Јасенку, одржан је годишњи састанак вероучитеља Епархије браничевске. Скуп је почео Литургијом у јасеначкој Цркви, у којој су, заједно са верним народом поменуте парохије, узели учешћа координатори и вероучитељи. Евхаристијско дружење је настављено у црквеној сали уз лагано послужење, иза кога је уследио формални део састанка, а потом и заједнички ручак.

Састанком је председавао секретар Одбора за просвету и културу и епархијски кординатор, протођакон Златко Матић, који се окупљеним вероучитељима, започињући формални део састанка, обратио контекстуалном богословском поуком. Он је окупљене катихете позвао на опрез да не изгубе из вида да је заједница Цркве – Тело, а да Тело, Црква, подразумева поредак. Поредак заједнице није нешто што се тиче, просто, нашег функционисања, тј. није једно од њених својстава: „Нити смо преузели поредак на бази кога функционишу војне касарне, нити смо у заједници која почива на логици која је својствена сеоским вашарима“, упозорио је протођакон. За нас је поредак (таксис) онтолошки појам, који као такав извире из начина постојања Свете Тројице.

Обраћање присутнима настављено је представљањем планираног дневног реда:

  1. Резиме рада у минулој школској години
  2. План рада за следећу школску годину
  3. О стручном усавршавању и кадровским питањима
  4. Разно

Протођакон Златко је свим сабраним вероучитељима поднео извештај о догађајима који су се збили у пролеће 2014, а који се тичу активности Светог Архијерејског Синода наше Цркве, на пољу даљег осмишљавања Плана и програма Православног катихизиса. На самом почетку, истакнуто је због чега је неопходно неговати обичај да онај који је први даје извештај онима којима је први, истакавши да је свет навикао на логику према којој је први изнад осталих, док је у Цркви први онај који служи свима, који не наступа у своје име, већ у име свих личности којима служи.

Вероучитељима је предочен увид у догађаје који су се збили на састанку Светог архијерејског Синода 1. априла ове године, у којима је покушано да и сам концепт веронауке као литургијске катихезе буде доведен под знак питања. Ђакон Златко је истакао да је потпуно необјашњива чињеница да је Свети архијерејски Синод, поменути састанак, на коме је покренуто питање промене Плана и програма Православног катихизиса, одржао без Епископа браничевског г. Игнатија који је од Светог архијерејског Сабора задужен за старање о веронауци. Такође, наведено је да су на поменутом састанку изношени нетачни резултати једне дискутабилне анкете и да је, тим поводом, изложио званичне резултате те анкете. На крају овог извештаја, ђакон Златко је изразио задовољство због чињенице да је Свети архијерејски Сабор донео одлуку да веронаука остане конципирана као литургијска катихеза, охрабривши сабране вероучитеље својом надом да се у догледном периоду ово питање више неће отварати, а да ће на ред коначно доћи усавршавање Плана и програма, о чему су Светом архијерејском Синоду већ слати предлози у писменој форми 2009. године и 2012. године.

Вероучитељима је пренето да постоји велика вероватноћа да уџбеници за веронауку, за следећу школску годину, неће бити доступни, да се претходних година чекало да Свети Архијерејски Синод да одобрење предлога промене Плана и програма, а да је, имајући у виду нове активности на пољу поправљања Плана и програма, присутна опасност да следећих година неће бити уџбеника за веронауку.

Предочено је да је организација локалних актива дала изванредне резултате на пољу побољшања квалитета саме наставе катихизиса, и закључено је да ће један од приоритета ОПК у наредном периоду бити даљи развој ове праксе.

У контексту односа државног система према веронауци и вероучитељу, изражено је незадовољство на плану спровођења закона у пракси од стране појединих школа. „Вероватно смо једина земља у Европи у којој се грађанин или организација мора борити са законодавцем, да он који је писао закон, сада и поштује закон“, рекао је ђ. Златко, рекавши да вероучитељ тако пролази у свим сегментима остваривања веронауке: од спровођења процеса изјашњавања за изборни предмет, до борбе да трудницама буде продужен уговор на одређено време, који истиче 31. августа.

Од посебне важности је чињеница да је држава акредитовала семинаре за вероучитеље које је предложио ОПК, а који ће се у Каталогу за наредне две школске године, налазити под бројевима 860 и 861.

Вероучитељима који још нису дипломирали скренута је пажња на рокове за окончање студија и на могуће измене у њиховом будућем ангажовању.

На крају, закључено је да је вероучитељ, данас, пред великим изазовом, јер од његовог служења Цркви, зависи и то да ли ће веронаука бити у служби изграђивања Цркве, или ће, пак, постати протестантска наука.

Састанак је завршен заједничким обедом, приликом кога су ученици смедеревских средњих школа припремили пригодан програм.

Данијела Клаћ, вероучитељ