RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

19.6.2014. | Веронаука » Састанци

Састанак са новим кандидатима за предаваче Верске наставе

Састанак са новим кандидатимаНакон одржаног годишњег састанка са вероучитељима, а припремајући се за рад у наредној школској 2014/2015. години, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске су одржали први прелиминарни састанак са новим кандидатима пријављеним на Конкурс за предаваче Верске наставе на територији Епархије браничевске.

Састанак је одржан у Образовном центру „Ecclesia Viminaciensis“, у четвртак, 19. јуна 2014. године. Састанак је водио епархијски координатор, протођакон Златко Матић, уз учешће координатора: свештеника Ивана Весића, ђакона Томислава Пауновића и ђакона Горана Илића.

Од великог броја пристиглих пријава, на овај састанак је позвано 14 кандидата. Критеријуми који су узимани у обзир су најпре црквеност кандидата, а затим и његова школска спрема.

Састанак са новим кандидатимаНа самом почетку протођакон Златко је присутним кандидатима предочио колико је служба катихете одговорна, и да са озбиљношћу треба да је прихвате. Научени од свог Епископа, чланови ОПК сматрају да ниједан сусрет није случајан, већ је сваки – конкретан догађај. Тако гледамо и на појединачне пријаве кандидата и њихову жељу да постану део наше заједнице вероучитеља.

Катихета је онај који нуди ученицима Хлеб Живота. То је оно што наш Одбор захтева од вероучитеља. Вероучитељ се разликује од осталих наставника по томе што своју децу воли непрекидно и гаји према њима родитељску бригу. Све што ради, ради на добробит деце и Цркве. Споља гледано, имајући у виду све потешкоће на које наилази вероучитељ, посао катихете није уопште лак. Али црквено гледано – то је најузвишенији позив који може да преузме лаик у Цркви.

Кандидатима је предочен рад актива и организовање семинара.

Након заједничког састанка, одржани су и појединачни разговори. Одбор ће узети у обзир све резултате пријава и одржаних интервјуа при формирању листе наставника Верске наставе — Православног катихизиса за школску 2014/2015. годину, коју ће Председник Одбора, епископ браничевски Г. Игнатије, доставити министру просвете и науке у Влади Републике Србије.