RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

16.6.2013. | Веронаука » Састанци

Годишњи састанак вероучитеља, Вирине, 2013.

Промоција уџбеника Православног катихизисаУ 7. недељу по Васкрсу – Светих Отаца Првог васељенског сабора, 16. јуна 2013. године у Виринама одржан је годишњи епархијски састанак вероучитеља и катихета Епархије пожаревачко-браничевске. Организатор сабрања био је Одбор за просвету и културу, уз помоћ окружног кооординатора, о. Зорана Мишковића и вириначког парохијског свештеника Бранислава Ђорђевића.

Сабор је започео Литургијом, којом је началствовао протојереј Предраг Милисављевић, општински координатор и катихета у Средњој школи у Великом Градишту. Након прочитаног Јеванђеља отац Бранислав је у пригодној беседи пожелео добродошлицу свим катихетама и вероучитељима. Потом је у црквеној сали сабор настављен заједничком трпезом љубави.

Радним делом сабора председавао је епархијски координатор протођакон Златко Матић. Он се најпре, у име свих чланова Одбора за просвету и културу и вероучитеља, захвалио оцу Зорану и оцу Браниславу на гостопримству и пруженој љубави. Утврђивањем броја присутних констатовано је да су се позиву чланова Одбора за просвету и културу одазвали сви активни вероучитељи.

Промоција уџбеника Православног катихизисаСабор је за циљ имао сумирање и анализу резултата завршене школске године и припрему за наступајућу школску годину. На почетку сабора епархијски координатор је подсетио вероучитеље на литургијски карактер православног катихизиса, о чему су они посебно слушали на семинару „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“ у Деспотовцу. Јединство у вери и јединство у сведочењу васкрсења Христовог као једине наде нашег спасења требало би да потврди заједничко причешће вероучитеља. Стога, протођакон је изразио забринутост због тога што одређени број вероучитеља није приступио Светом причешћу.

Затим су окружни и локални координатори презентовали постигнуте резултате и успехе вероучитеља и њихових ђака.

Ђакон Томислав Пауновић, локални координатор пожаревачки, посебно је говорио о раду актива вероучитеља града Пожаревца и околине. Такође, истакнути су и веома добри резултати васкршњих активности – приредбе у основним школама и журка матураната гимназије и средњих школа града, Костолца и Малог Црнића.

Теме о којима се особито дискутовало на састанку, биле су:

Промоција уџбеника Православног катихизиса

Промоција уџбеника Православног катихизисаУ свечаном делу сабора на предлог ђакона Горана Илића награђени су вероучитељи, који су својом активношћу и ажурношћу подржали рад новог система online администрације.

На крају сабора протођакон Златко је још једном подсетио вероучитеље њихове одговорности за оцрковљење и спасење младих личности које су им поверене.

Сабор вероучитеља је протекао у пријатној и братској атмосфери. На крају радног дела сабора вероучитељима су се представили победници наградног конкурса и фестивала уметничког израза ученика средњих школа. Сабор се завршио уз хармонику и песму.

Владимир Несторовић, вероучитељ