RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

9.6.2013. | Веронаука » Семинари

Семинар „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, манастир Студеница, јун 2013.

Семинар „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, манастир  Студеница, јун 2013.На позив Катихетског одбора Епархије жичке, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске су, са благословом администратора епархије шумадијске, његовог преосвештенства епископа шумадијског  г. Јована, за активне вероучитеље на територији Епархије жичке, у јуну 2013. године у манастиру Студеница одржали један од акредитованих програма стручног усавршавања наставника  под називом „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“. Програм је у Каталогу републичког Завода за унапређивање образовања и васпитања заведен у област друштвених наука под редним бројем 180.

Семинар „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, манастир  Студеница, јун 2013.Аутор семинара, протођакон Златко Матић, је у свом предавању, након осврта на техничке детаље семинара, присутним вероучитељима изложио етимологију речи „катихизис“, а затим и историјски преглед улоге катихизиса у животу хришћанске заједнице првих векова. Као најсјајнији пример литургијске катихезе предочене су Катихезе св. Кирила Јерусалимског, настале у „златном веку патристике“. Анализирајући Прокатихезу, аутор семинара је учесницима представио методологију, садржај и циљ Кирилових Катихеза – оцрковљење, јединство са Светом Тројицом, спасење.

У другом делу рада семинара, учесницима је приказано поређење између представљених метода, садржаја и циља Катихеза св. Кирила, а тиме и црквене катихизације ране Цркве уопште, са планом и програмом садашњег Православног катихизиса као званичног школског предмета, аутора епископа браничевског Игнатија (Мидића), уз подвлачење сличности.

Да је семинар наишао на добар одјек, потврдиле су обимне дискусије које су се развијале у току рада.

Ђакон Горан Илић