RSS Новости:

Часопис „Саборност“ уврштен у категорију водећих часописа националног значаја: М51
Промоција Сабраних дела о. Г. Флоровског на Сајму књига 2018.
Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на МДУ „Ломоносов“ и на НИУ БелГУ.
Прва промоција Сабраних дела о. Георгија Флоровског на српском језику
Одржан научни богословски скуп у оквиру прославе 200 година освећења манастирске цркве манастира Покајница
Десето епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2018.
Изашла из штампе осма свеска часописа „Браничевски весник“ (2017)
Организовање међународне научне конференције
Представљање нашег издања на Филозофском факултету у Београду
Промоција зборника „Религија у савременом друштву“, Пожаревац, 2018.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

10.2.2013. | Веронаука » Састанци

Састанак координатора верске наставе, фебруар 2013.

У недељу, 10. фебруара 2013. године, у просторијама ОПК одржан је редовни састанак ужег чланства Одбора за просвету и културу, ради разматрања текућих питања.

Анализирани су проблеми са терена, који се нажалост „традиционално“ односе на нерегуларности приликом изјашњавања ученика за слушање наставе Православног катихизиса као и приликом одређивања броја ученика у групама и броја група.

Вршени су договори везани за наступајуће обавезе у другом полугодишту текуће школске године. Наиме, договарана је динамика одржавања општинских такмичења у познавању Православног катихизиса за ученике VII  и VIII разреда основне школе, обезбеђени су поклони за учеснике и награде за победнике. Предложено је и одржавање уметничког фестивала за ученике средњих школа – полазнике Православног катихизиса, које ће по први пут организовати наш Одбор.

За место одржавања акредитованог семинара под називом „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, одређена је ОШ „Деспот Стефан Високи“ у Деспотовцу. Одржавање семинара је планирано за мај 2013. године.

Објављено је да је у оквиру прославе јубилеја доношења Миланског едикта планиран симпосион 23.2.2013. у Пожаревцу. Предложено је организовање заједничког учествовања вероучитеља на централној прослави – на Светој Литургији која ће се одржати у Нишу, 6. октобра 2013. године.

Вредно је помена да је Одбор за просвету и културу Епархије браничевске први пут организовано поделио свим школским библиотекама део својих издања. Издања су на крају састанка Одбора уручена координаторима, како би преко њихових вероучитеља свака школска библиотека била обогаћена нашим књигама и часописима.

У оквиру ове акције завичајна одељења општинских и градских библиотека на територији Браничевске епархије употпуњена су нашим издањима, која смо као поклон уручили преко општинских координатора. Издања су поштом послата и Универзитетским библиотекама на територији Републике Србије.

Ђакон Горан Илић