RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

30.11.2013. | Веронаука » Семинари

Семинар „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, Крагујевац, новембар 2013.

Промоција издаваштваЧланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске, са благословом председника Одбора, његовог преосвештенства епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, у циљу омогућавања сталног стручног усавршавања вероучитеља из стручних области, на основу свог деценијског искуства у раду са вероучитељима и катихизацији ученика основних и средњих школа, акредитовали су три програма стручног усавршавања катихета за наредне две године.

Своју стручну помоћ чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске пружили су вероучитељима Крагујевачког намесништва Епархије шумадијске у новембру месецу 2013, када је у свечаној сали Богословије Светог Јована Златоустог реализован семинар под редним бројем 180 у Каталогу републичког Завода за унапређивање образовања и васпитања (К:1, П:4,6) под називом „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“.

Аутор семинара и предавач, протођакон Златко Матић, у првом делу рада семинара је, после уводних техничких информација о семинару, вероучитељима представио етимолошко значење појма катихизис. Као најбољи пример предкрштењских и послекрштењских (тајноводствених) — мистагошких катихеза протођакон је вероучитељима представио Катихезе Светог Кирила Јерусалимског. Аутор семинара, анализирајући Прокатихезу записаног материјала живог дијалога Светог Кирила и његових катихумена, вероучитељима је изложио садржај, методологију и циљ Кирилових Катихеза — љубавно сведочење вере и наде у Други Христов долазак.

Промоција издаваштваУ другом делу рада семинара, аутор је, упоређујући садржај, методолигију и циљ Кирилових Катихеза са данашњим планом и програмом Православног катихизиса у школама Републике Србије, показао да је догматско и евхаристијско богословље Кирилових Катихеза основа данашњег Православног катихизиса.

На крају рада семинара предавач је вероучитељима нагласио њихов сотириолошки значај на основу показаног заједничког садржаја и циља катихеза IV и XXI века — бесмртности катихумена/ученика.

Семинар је завршен питањима учесника.

Владимир Несторовић, вероучитељ