RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

23.4.2014. | Веронаука » Семинари

Семинар „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“, Зајечар, април 2014.

Семинар, Зајечар 2014Желећи да омогући континуитет сталног стручног усавршавања вероучитеља из стручних области, а ослањајући се на своје деценијско искуства у раду са вероучитељима и на катихизацији ученика основних и средњих школа, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске, са благословом председника Одбора, његовог преосвештенства епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, за школске 2012/2013. и 2013/2014. године акредитовали су три програма стручног усавршавања.

На позив Одбора за веронауку Епархије тимочке и са благословом његовог преосвештенства епископа тимочког г. Јустина, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске су за активне вероучитеље на територији Тимочке епархије одржали један од акредитованих програма стручног усавршавања запослених у образовању под називом „Катихизис некад и сад: оригинални текст у настави православног катихизиса“. Програм је у Каталогу републичког Завода за унапређивање образовања и васпитања заведен у област друштвених наука под редним броје 180.

Семинар, Зајечар 2014На почетку рада семинара епископ Јустин се обратио гостима – предавачима и учесницима – својим вероучитељима. Владика је изразио радост што се указала прилика да се састане са својим вероучитељима, али најпре да служи Свету Литургију тог дана у Зајечару и да се сви заједно причесте. Указао је на Евхаристију као извор хришћанског идентитета и сваке службе, па и службе катихете. Подсетио је да се за мисију наше Цркве кључни догађај десио када је 2001. васпостављена настава веронауке у школама на територији Републике Србије, у чему је и сам учествовао. Владика је нагласио да вероучитељ треба да сведочењем, својим животом, а не толико наметањем информација, пренесе деци дар Божији, који нам је Христос донео. Али да би то постигао, вероучитељ треба да је утемељен у црквеном животу. Као такав, он ће, не само деци, већ и колегама професорима нудити избор једног новог начина живота.

Семинар, Зајечар 2014При крају, Владика тимочки је пожелео срећан рад учесницима семинара, са циљем да у духу заједнице разреше многе дилеме и нађу заједнички пут у дефинисању веронауке као кључне просветне реалности у нашој Цркви.

По завршетку уводног обраћања Епископа, аутор семинара, протођакон Златко Матић, се осврнуо на техничке детаље семинара.

Своје излагање је затим започео анализирањем етимологије речи „катихизис“, а затим и излагањем историјског прегледа улоге катихизиса у животу хришћанске заједнице првих векова. Као узор литургијске катихезе предочене су Катихезе св. Кирила Јерусалимског, настале у „златном веку патристике“. Протођакон Златко је у основним цртама представио актуелно и неопходно штиво догматског и евхаристијског богословља, које је садржано у Катихезама јерусалимског оца Кирила, а које би могло да представља потку нашег данашњег катихетског рада, нашег сведочења евхаристијског сусрета са Господом и његовим ближњима. Семинар, Зајечар 2014Након искрене и тексту верне анализе литургијског катихетског богословља овог светог пастира, аутор је извршио педагошко-догматску синтезу и упоредио те ставове са савременим планом и програмом Православног катихизиса за основну и средње школе, који се примењују у Верској настави у Србији. Наиме, актуелни план и програм Православног катихизиса, који је методолошки, садржајем и циљевима у потпуној сагласности са изворним, светоотачким визијама катихизације, обавезује предавача да указује на литургијско искуство будућег Царства, као и на циљ да ми и сва твар прерастемо у космичку Литургију Царства небеског.

Као закључак предавач је вероучитељима поново нагласио сотириолошки значај њиховог позива: садржај и циљ катихеза IV и XXI века је исти —  бесмртности катихумена, односно ученика.

Будући да је циљ веронауке као изразито литургијске катихезе недовољно схваћен, нажалост, у свим структурама пројекта веронауке, његово представљање је и на овом семинару провокативно деловало на развој позитивне дискусије и доношење заједничких закључака, али и на стварање жеље за даљим сусретима овакве врсте.

Семинар, Зајечар 2014