RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

17.3.2014. | Веронаука » Састанци

Састанак вероучитеља Подунавског округа

Састанак вероучитеља Подунавског активаУ недељу, 16. марта 2014. године у простору Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“ одржан је састанак вероучитеља са територије Подунавског округа.

Састанак  је водио протођакон Златко Матић, епархијски координатор. У свом излагању, анализирајући резултате истраживања Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, а позивајући се и на резултате анонимног теста који су решавали вероучитељи наше Епархије без богословске стручне спреме, он је указао на суштинске недоследности у сведочењу црквеног искуства у Верској настави. Подсетивши присутне да је литургијско искуство подлога и оквир на коме се темељи и у коме се открива целокупна православна теологија, односно да је Литургија догађај Цркве у коме се практично изражава православно богословље, указао је на једну од важних деоница на путу превазилажења насталог проблема кроз формирање и активно деловање вероучитељских заједница, а које је осмислио и промовисао Одбор за просвету и културу Епархије браничевске управо на бази литургијског искуства.

Састанак вероучитеља Подунавског активаУ другом делу развила се дискусија у вези са функционалнијим деловањем актива вероучитеља у Смедереву и Великој Плани, при чему се дошло до закључка да је неопходно што чешће састајање вероучитеља на свим организационим нивоима ради непрестаног стручног усавршавања и размене искустава.

На крају, разговарано је и о текућим, редовним догађајима, попут организовања епархијског такмичења ученика основних школа, организовања фестивала уметничких радова ученика средњих школа, као и годишњег састанка вероучитеља Епархије браничевске.

Ђакон Игор Димитријевић