RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

28.3.2009. | Веронаука » Такмичења и фестивали

Прво намесничко такмичење у познавању Православног катихизиса, Велика Плана, 2009.

Вероучитељи наше Браничевске епархије имају заиста узвишени призив да својим ученицима пренесу сведочење светих отаца Цркве које се тиче и сваког човека и које је сама срж Свете Евхаристије, а то је да Бог постаје човек, да би човека учинио Богом, као и да је наш живот у Литургији управо понављање целокупног богочовечанског домостроја спасења. Треба пренети ову поруку младим генерацијама у овим временима када се хришћанском образовању не придаје велики значај, јер управо генерације које сада стасавају траже у себи начин да спознају истинску слободу, као и да превазиђу разне видове ограничености које им се у друштву намећу.

Велика Плана - Прво такмичење из Веронауке 2009.

Поновним увођењем веронауке у нашу просвету, ученици имају прилику да спознају да је једини истински начин постојања дат у Цркви Христовој. Управо у Цркви, овој деци гладној знања даје се једина истинита храна и пиће која их не претвара у пропадљиво тело, као што то бива узимањем обичне хране, него се сама Црква — заједница свих људи, жена и деце, дакле свих светих, претвара у Тело и Крв Христову. Зато нам и говори апостол Павле: „Ви сте Тело Христово и удови међу собом!“ (1Кор 12, 27). Деца желе да са Христом и она порасту и новим постану, управо тамо где се Христос даје у божанској Евхаристији, у којој постају заједница Тела и Крви Христове. С тим у вези, циљ веронауке у школама није задобијање схоластичног знања ради знања, већ истинско припадање Цркви и изграђивање удова Тела Христовог. Литургијско сабрање верног народа око Епископа бива свагда у Христу и зато Свето Причешће открива и пројављује тајну Цркве као Тела Христовог. Свето Причешће је увек Тело Живог и Васкрслог Господа Исуса Христа, јер је Он, Христос, један — хлеб живота и зато смо ми многи једно тело, јер се сви од тог једног Тела причешћујемо.

Управо зато Одбор за просвету и културу Епархије браничевске, благословом нашег Епископа Господина др Игнатија, предложио је вероучитељима да изведу такмичења у знању веронауке у основним школама, међу ученицима седмог и осмог разреда.

Част да прва организује овакав вид такмичења припао је Основној школи „Свети Сава“ из Велике Плане. Захваљујући предусретљивости директорке Основне школе „Свети Сава“, госпође Сање Славнић, ова школа је била изузетан домаћин и организатор нашег такмичења. Такмичење намесништва великоплањанског је одржано у суботу 28. марта 2009. године у просторијама школе „Свети Сава“. Наши љубазни домаћини били су вероучитељи ове школе, ђакон Радомир Јанковић и Марина Јоцић. У спровођењу такмичења и дисциплине међу ученицима помоћ је исказало пуно наставника из ОШ „Свети Сава“, на чему смо им, такође, веома захвални.

Секретар Одбора за просвету и културу при Епархији браничевској, ђакон Златко Матић, и сам некад ђак Основне школе „Свети Сава“, учинио нам је достојанствену част својим доласком да би у својству председника Комисије прегледао све тестове знања. Свакако да је имао тежак задатак да одабере оне најбоље.

Учесника седмих разреда било је 31 и то овим редом:

Седми разред:

Осми разред:

У категорији осмих разреда укупно је било 35 ученика, од којих су најбољи:

  1. Анђелка Рајчић из ОШ „Надежда Петровић“, Доња Ливадица
  2. Ивана Гмитровић из ОШ „Ак. Радомир Лукић“, Милошевац
  3. Милица Милић из ОШ „Свети Сава“, Велика Плана
  4. Јована Табаковић из ОШ „Надежда Петровић“, Велика Плана
  5. Младен Которчевић из ОШ „Свети Сава“, Велика Плана
  6. Николина Младеновић из ОШ „Свети Сава“, Велика Плана
  7. Верица Бековић из ОШ „Надежда Петровић“, Велика Плана

У категорији седмих разреда био је 31 ученик, а најбољи су:

  1. Марија Радуловић из ОШ „Свети Сава“, Велика Плана
  2. Верица Ресавац из ОШ „Ак. Радомир Лукић“, Милошевац
  3. Ђурђина Шулејић из ОШ „Вук Караџић“, Крњево
  4. Оливера Недељковић из ОШ „Свети Сава“, Велика Плана
  5. Дијана Вуксановић из ОШ „Ак. Радомир Лукић“, Милошевац
  6. Радмила Николић из ОШ „Карађорђе“, Старо Село
  7. Невена Стојковић из ОШ „Надежда Петровић“, Велика Плана

Ови ученици имали су прилике да своја знања истакну на Епархијском такмичењу које се у мају месецу одржало у Пожаревцу.

Сви учесници такмичења у Великој Плани пригодно су награђени. Благословом нашег Епископа Игнатија, ученици седмог разреда добили су на дар од Епархије радне свеске за веронауку које ће им помоћи у савлађивању наставе у осмом разреду, док су ученици осмог разреда добили на дар „Библијски атлас“. Такмичење се завршило проглашавањем по седам најбољих у категорији сваког разреда, који су такође награђени вредним књигама, као и заједничким фотографисањем свих учесника и њихових наставника.

Ученици који су учествовали на овом првом општинском такмичењу у знању Православног катихизиса у Великој Плани показали су снагу своје воље, али и спремност, умешност и креативност у савлађивању градива које је наставом предвиђено. Ово је, свакако, показатељ да полазници веронауке стичу разумевање бића Цркве — да смо сви у Цркви — сви у Светој Литургији, која ће се објавити у будућем веку за Трпезом Царства Божијег.

Локални координатор верске наставе ђакон Радомир Јанковић