RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

13.5.2012. | Веронаука » Такмичења и фестивали

Четврто епархијско такмичење у познавању Православног катихизиса, 2012.

Општинско такмичење из веронауке 2012. - Velika PlanaНакон успешно одржаних школских, општинских и међуопштинских нивоа такмичења, епархијско такмичење у Епархији пожаревачко-браничевској је одржано у недељу, 13. маја 2012. године.

За домаћина четвртог епархијског такмичења изабран је Параћин, средиште раваничко-параћинског намесништва. Окупљање је, наравно, започело Литургијом у Цркви Свете Тројице у Параћину, где су, поред ученика домаћина, били сабрани и ученици из Смедерева и Велике Плане и околине тих градова, те је и на тај начин указано да је разлог нашег окупљања љубав према Христу и другом човеку, а не такмичење против другог. Након евхаристијског сабрања, дружење се наставило у црквеној сали у Параћину, с обзиром на то да је почетак такмичења заказан за 12 часова тога дана.

Општинско такмичење из веронауке 2012. - SmederevoОкрепљена, деца су организованим превозом пребачена до Основне Школе „Ђура Јакшић“ у Параћину, која је изабрана да буде домаћин овогодишњег епархијског такмичења. У школи су полазници веронауке јако срдачно дочекани од стране директора и свих запослених. Поздравни говор одржали су директор Светлана Гајић, затим вероучитељ ове школе Стеван Стефановић, као и секретар Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, протођакон Златко Матић. Овом приликом, ученицима су подељени цртежи Општинско такмичење из веронауке 2012. - Svilajanacкоје су за такмичаре израдили ученици млађих разреда ОШ „Радоје Домановић“ заједно са својом вероучитељицом Радом Ђорђевић, показујући тако своју љубав према својим друговима. Након тога, ученици су прозвани и приступило се изради тестова. Било је укупно 83 такмичара из седмог и осмог разреда. Време предвиђено за израду теста било је 90 минута. За време израде теста, ученике је обишла комисија и протођакон Златко, као председник комисије, је ученике упознао са питањима. По завршетку израде, комисија је приступила оцењивању тестова. Ученици су за то време добили послужење у школској мензи, а затим аутобусима поново враћени у Параћинску Цркву где је настављено дружење.Општинско такмичење из веронауке 2012. - Пожаревац

Тамо је ученике дочекао протонамесник Братислав Ђорђевић, старешина Цркве, који је децу упознао са историјом града и саме Цркве. Након тога, дружење се пренело и у црквену салу, где су такмичаре дочекали ученици ОШ „Момчило Поповић Озрен“ са својом вероучитељицом Катарином Милановић, припремивши пригодан програм. Затим су се и сами такмичари, уз општу подршку вероучитеља, опустили и сами запевали, тако да се такмичење заиста претворило у један велики израз хришћанске љубави.

По завршетку прегледања ученичких радова, ученици су окупљени наново у Цркви како битамо били објављени резултати тестова. Пре самог проглашења „победника међу победницима“, протођакон Златко Матић је у име Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске уручио ђакону Ивану Весићу, координатору за верску наставу у подунавсОпштинско такмичење из веронауке 2012. - Пожаревацком округу, захвалницу за досадашње напоре уложене у остваривању верске наставе. Напослетку, приступило се објављивању резултата. Уопштено су сви учесници похваљени за изузетан успех. Одбор је одлучио да награди првих десет ученика и у седмом и у осмом разреду. Прво место међу ученицима седмог разреда освојио је Александар Обрадовић, ученик ОШ „Карађорђе“ у Старом Селу, а међу ученицима осмог разреда прво место освојила је Драгана Аћимовић, ученица ОШ „Стеван Јаковљевић“ у Параћину. Тиме је закључено и четврто по реду Епархијско такмичење у познавању верске наставе ученика Епархије пожаревачко-браничевске.

Доносимо и извод из ранг-листе учесника, тј. имена првих десет учесника сваког разреда.

Седми разред

место ПРЕЗИМЕ И ИМЕ ШКОЛА МЕСТО ВЕРОУЧИТЕЉ ПОЕНИ
1 Обрадовић Александар ОШ „Карађорђе“ Старо Село Марисављевић Драгана 65
2 Јездић Теодора ОШ „Стеван Јаковљевић“ Параћин Соколов Дејан 63
3 Драгичевић Снежана ОШ „Вук Караџић“ Пожаревац Илић Сања 60
4 Васић Милена ОШ „Ђура Јакшић“ Параћин Стефановић Стеван 59
5 Крунић Ана ОШ „Свети Сава“ Велика Плана Јанковић Радомир 57
6 Јевремовић Марија ОШ „Ђура Јакшић“ Параћин Стефановић Стеван 56,5
7 Спасојевић Милош ОШ „Карађорђе“ Велика Плана Андрић Жаклина 54
8 Поповић Андријана ОШ „Ђура Јакшић“ Параћин Стефановић Стеван 52,5
8 Миладиновић Ана ОШ „Радомир Лукић“ Милошевац Станковић Иванка 52
10 Илић Алекса ОШ „Угрин Бранковић“ Кучево Матић Жељко 51,5

Осми разред

место ПРЕЗИМЕ И ИМЕ ШКОЛА МЕСТО ВЕРОУЧИТЕЉ ПОЕНИ
1 Аћимовић Драгана ОШ „Стеван Јаковљевић“ Параћин Соколов Дејан 85
2 Ивковић Марија ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац Пекић Марко 84
3 Анжел Андрија ОШ „Ђура Јакшић“ Параћин Стефановић Стеван 82
4 Вељковић Душан ОШ „Ђура Јакшић“ Параћин Стефановић Стеван 80
5 Милошевић Вељко ОШ „Вук Караџић“ Ресавица Миленковић Горан 79
6 Крстић Марија ОШ „Краљ Александар I“ Пожаревац Крстев Слађана 75
7 Радосављевић Јелена ОШ "Бата Булић" Петровац Лакић Милица 69
8 Стојадиновић Тамара ОШ „Вук Караџић“ Ћуприја Радивојевић Ана 64
9 Петковић Невена ОШ „Јован Јовановић Змај“ Смедерево Гавриловић Виолета 63,5
10 Антић Андријана ОШ „Стеван Јаковљевић“ Параћин Соколов Дејан 63

У прилогу се можете упознати са садржајем тестова за седми и осми разред.

Са особитом радошћу и поносом представљамо и неке од одговора који се посебно истичу, и који показују висок ниво разумевања градива веронауке. Већина ових одговора не постоје у овом облику у уџбеницима које користе такмичари, па их зато и сматрамо најважнијим, јер представљају опис доживљаја Цркве, Литургије, Христа, Царства Божјег…

Требало је протумачити новозаветну причу о Самарјанки.

Епархијско такмичење из веронауке 2012.Драгана Аћимовић, из Параћина
Самарјанину је било жао човека који је био у ранама. У њему није видео непријатеља Јеврејина, већ човека на коме се извршила неправда. Треба волети и помоћи човеку зато што треба видети Христа у људима и сматрати га ближњим, зато што нам је тако Бог ближи, а не треба у људима гледати „богатство“ и националност.
Милостиви Самарјанин користи уље и вино да би помогао човеку. Те ствари ме подсећају на дарове које приносимо Богу. Самарјанин је искористио та средства да помогне ближњем свом, а није их искористио у неку други сврху. То је урадио не очекујући ништа за узврат, већ слободно, из љубави. Тако прилазимо Богу – као синови (не плаћеници, нити робови).
„Ја ћу ти платити кад се вратим“ значи да ће му Христос дати заслужену награду кад поново дође, а то је вечни живот поновног Христовог доласка. Сви који чине добро, седеће са десне стране Исуса Христа и живеће у заједници са Њим.
Милостиви Самарјанин је „икона“ Исуса Христа. Он помаже рањенима, повређенима и озлеђенима, не очекујући ништа за узврат. Сваког хришћанина очекује вечни живот кад се Христос врати, као и гостионичара из приче.
Епархијско такмичење из веронауке 2012.Треба чинити добро да бисмо били један корак ближе Евхаристији, заједници са Богом. У људима треба гледати Христа и волети људе око себе као и себе самога, ако желимо да постанемо личности и да имамо вечну заједницу љубави са Богом.

Марија Ивковић, из Пожаревца
Самарјанин користи уље и вино који символишу крштење, тј. миропомазање – силазак Светога Духа на новокрштеног, и причешће – Литургију. Милостиви Самарјанин је Исус Христос, а речи „кад се вратим“ означавају други Христов долазак, када ће под своје окриље у своје Царство примити све који су били у заједници са Њим и другим људима, јер је Исус у свима нама.

Душан Вељковић, из Параћина
Епархијско такмичење из веронауке 2012.Само онај који се нада вечном животу може волети свог непријатеља и може му помоћи. Самарјанин користи уље и вино, што нас подсећа на тело и крв Христову. Милостиви Самарјанин је, у ствари, Христос, а ја ћу ти пластити кад се вратим подсећа на други Христов долазак, јер ће Христос, када други пут дође, све који су поверовали у њега, и који су се овде у свету освећивали његовом светошћу, увести у Царство Божје.

Марија Крстић, из Пожаревца
Треба да помажемо и да видимо своје непријатеље, јер неће у Царству Божјем бити свађа и лоших ствари, већ само и једино љубави.
„Зави му ране и зали уљем и вином“ – подсећа на крв Христову. Подсећа на то како је Христос својим васкрсењем помогао људима да победе смрт.
„Ја ћу ти платити кад се вратим“ – Господ Христос ће када буде поново дошао нама платити, односно захвалити због наше љубави према ближњима и према Богу, и за то што смо веровали у њега иако га нисмо видели ни чули, тако што ће нестати смрт и насупиће Царство Божје.
Милостиви Самарјанин је у ствари Господ Исус Христос. Он је својим васкрсењем победио смрт.
Епархијско такмичење из веронауке 2012.Бог Отац је заједно са Сином и са Светим Духом створио свет. Иако је Адам одбио заједницу са Богом и окренуо се природи, Бог није одустао од своје жеље да своју творевину сједини са собом. Зато нам Он шаље свог Сина који се оваплотио од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек, који је распет и који је васкрсао и својим васкрсењем победио смрт. Тако је помогао људима, и тако и људи треба да помажу другим људима и својим ближњима и непријатељима када се нађу у невољи, требада учине све за друге, да не штеде себе, као што је то урадио Господ Исус Христос. Сада чекамо његов Други долазак, када ће нестати смрт и када ће наступити Царство Божје.

Требало је препознати и протумачити икону Преображења

Драгана Аћимовић, из Параћина
На икони је представљено Христово преображење. Слави се 19. августа. Представљен је Христос који се пред својим ученицима (Јаковом, Јованом и Петром) преобразио у Бога. Њих је заслепела Исусова божанска светлост. Петар је рекао Исусу да им је ту много лепо и да жели да сагради три колибице како би вечно остали и посматрали овај призор. А призор који ми желимо вечно да гледамо јесте Царство Божје. Са леве и десне стране Исусове, налазе се Мојсије и Свети пророк Илија. Тропар Преображења гласи: „Преобразио си се на гори Христе Боже наш, показавши ученицима својим славу своју, колико су могли (да виде), нека и нама грешнима засија светлост твоја вечна, молитвама Богородице, Светлодавче, слава теби!“. И ми желимо да нас обасја вечна Исусова светлост Царства Божијег, као и Петра, Јована и Јакова. Желимо вечно да будемо близу Христа и у заједници са Богом, зато што жељно ишчекујемо Христов поновни долазак.

Епархијско такмичење из веронауке 2012.Марија Ивковић, из Пожаревца
Догађај представљен на икони је Преображење Христово. Исус Христос се приликом мољења на гори Тавор преобразио и његови ученици (Петар, Јаков и Јован), од те светлости и лепоте, пали су ничице, јер нису могли издржати, али су осетили сву топлину и благодат Царства небеског, које се отворило. Дошли су Мојсије и Илија – пророци који су пророковали долазак Месије, и они потврђују да је Исус Христос тај чекани Месија и Спаситељ.

Невена Петковић, из Смедерева
… Есхатолошко значење иконе је да ћемо се и ми тако преобразити када Христос буде други пут дошао, када нас буде повео у царство Будуће…

Зашто је Црква света?

Андрија Анжел, из Параћина
Црква је света јер је свет Господ Исус Христос. То видимо на евхаристијском сабрању, када свештеник каже: „Светиње светима“, а ми лаици одговарамо: „Једини је свет, једини је Господ Исус Христос“. Црква је света зато што је свето Царство Божје у које ће се она преобратити.

Требало је препознати и протумачити икону Васкрсења.

Епархијско такмичење из веронауке 2012.Милена Васић, из Параћина
На икони је представљено Васкрсење Христово. Овај празник се слави увек у недељу, а датум се помера. Исус Христос побеђује смрт и васкрсава све мртве. Он држи за руку Адама и извлачи га из пакла. Приказани су Христос, Адам, Ева и сви мртви. Испод Христа су ланци, катанци, окови, као симболи пакла.

Ана Крунић, из Велике Плане
На икони је празник Васкрсења Господњег. Ово је есхатолошки приказа, тј. како ће изгледати васкрсење на Другом Христовом доласку…

Шта значи рећи за некога да је личност?

Милош Спасојевић, из Велике Плане
Неко је личност када је са другима у заједници слободе и љубави.

Повежи човеков живот са тим што је Бог Света Тројица!

Андријана Поповић, из Параћина
Свако од нас је личност и свако од нас живи у заједници слободне љубави са другим личностима.

општински координатор верске наставе
ђакон Дејан Соколов

Епархијско такмичење из веронауке 2012.