RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

19.8.2014. | Веронаука » Састанци

Састанак пожаревачког актива вероучитеља, Преображење 2014.

На празник Преображења Господњег, у уторак, 19. августа 2014. године, у Образовном центру „Ecclesia Viminaciensis“ одржан је састанак пожаревачког актива вероучитеља. Састанак је започео евхаристијским сабрањем у цркви Свете Петке. Евхаристијско дружење настављено је на галерији Цркве послужењем, а потом је уследио радни део састанка у амфитеатру.

Састанком је председавао секретар Одбора за просвету и културу Епархије браничевске и епархијски координатор, протођакон Златко Матић. Протођакон Златко је, најпре, изразио радост поводом поновног сусрета на дан летњег празника Васкрса, који нас подсећа на опште васкрсење. Протођакон Златко је, започињући формални део састанка, окупљеним вероучитељима поручио да име данашњег празника треба да им буде подсетник зашто су катихете — да преображавају децу.

Потом је ђакон Томислав Пауновић, локални координатор, поделио постављења вероучитељима за следећу школску годину и презентовао резултате које су вероучитељи пожаревачког актива постигли у прошлој школској години и циљеве за наступајућу школску годину. Ђакон Тома је нагласио да је одговорност вероучитеља ове године посебна због већег броја деце која се изјаснила да желе да слушају верску наставу (средње школе око 60%, градске основне школе око 60%, сеоске основне школе око 90%). Стога ће актив наставити започету активност на разрађивању програма Православног катихизиса на састанцима који ће се одржавати три пута месечно са истим циљем — утврђивати литургијско сабрање. Такође, планирају се и заједнички састанци са активом вероучитеља смедеревског округа. Ђакон Тома је подсетио и на сарадњу са децом која ће се наставити на пројектима представа, одржавања трибина — округлих столова и екскурзија.

Ђакон Златко је честитао вероучитељима за досадашњи рад уз констатацију да милошћу Божијом многи од нас већ сада могу назирати или видети плодове свога рада зато што гро многих црквених заједница чине млади. Ђакон је подсетио да треба сејати и даље, али и заливати само љубављу како би младе задржали на Литургији.

Ђакон Златко је подсетио да све полази из катедралног града, најпре Евхаристија и евхаристијска теологија, али и проблеми, и да је зато потребно да се сусрећемо и са другим активима како би међусобно јачали.

Ђакон је подсетио вероучитеље да се и ове школске године планирају такмичења за ученике 7. и 8. разреда основних школа и фестивал уметничких радова ученика средњих школа.

Ђакон Златко је подсетио да наша помесна Црква ове године прославља 20 године службе нашег епископа. Заблагодаривши Господу што нам је даривао еклисијално биће учитеља кроз нашег епископа, ђакон је подсетио да је прослава 20-огодишњице епископске службе започета предајом Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“ епископу и позвао вероучитеље у радни одбор организације предстојећег симпосиона.

На крају састанка протођакон Златко је пожелео вероучитељима срећан рад у новој школској години са жељом да буду још успешнији и да се сви заједно поносимо неописивим Богом који то све чини.

Владимир Несторовић, вероучитељ