RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

30.3.2014. | Веронаука » Састанци

Састанак вероучитеља Браничевског округа

Састанак вероучитеља Браничевског округаУ недељу, 30. марта 2014. године у простору Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“ одржан је састанак вероучитеља Браничевског округа. Састанак је водио протођакон Златко Матић, епархијски координатор.

У првом делу сусрета протођакон Златко је кроз анализу добијених резултата са састанка са вероучитељима који немају класично богословско образовање, подсетио све присутне на одговорност и озбиљност вероучитељске службе. Потребно је да заједница вероучитеља функционише као заједница љубави, јер једино тако је могуће сведочити литургијски начин постојања свету. Кључна мисао овог дела састанка је да простора за напредовање има, и да ће вероучитељи бити подстицани на рад који ће бити предвођен координаторима и колегама теолозима, који ће помагати вероучитељима без формалног теолошког образовања.

У другом делу састанка протођакон Златко изнео је мишљење по питању скорашње анализе Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања у којој су вероучитељи одређених епархија оценили план и програм веронауке. Процењена је евалуација коју су извршили радници завода на професионалном нивоу, али је изнето жаљење због тога што међу градовима у којима се вршило тестирање није било центара епархија Браничевске, Бачке или Шумадијске, у којима се Веронаука третира на најозбиљнији начин. Овом приликом протођакон Златко је обавестио све присутне да ће као епархијски координатор представљати рад актива вероучитеља Браничевске епархије на свим вишим инстанцама и о свим битним догађајима и састанцима и надаље обавештавати вероучитеље, нагласивши да на тај начин пројављујемо јединство Цркве и свест о првом, као представнику многих.

У последњем делу састанка координатор је говорио о раду Педагошко-катихетског института који већ дужи низ година ради на побољшању компетенција вероучитеља, и овде је закључено да је потребно испунити обавезе према државним институцијама, како бисмо могли тражити испуњење права вероучитеља. Изнета је нада у даље активности и пуно поверење у рад васпостављене Комисије за верску наставу при Влади Србије.

У циљу побољшања квалитета рада изнето је неколико предлога за заједничка дружења, која ће у наредном периоду бити организована у виду продужетака литургијског славља,  вишедневних путовања у Србији и евентуално у иностранству.

Иван Филиповић, вероучитељ